In 2016 werden de bewoners van de Steenhouwersgaarde door de gemeente geïnterviewd. Er werd gevraagd hoe wij denken dat ons leven er over 5 jaar uitziet en welke voorzieningen we dan nodig denken te hebben om veilig en prettig thuis te kunnen blijven woenn.

Op basis van deze interviews ging de gemeente aan de slag, wat uiteindelijk heeft geleidt tot iZi. Hierbij werden vrijwilligers gezocht voor de versterking en de opbouw van de iZi community. Ik gaf meteen aan hier graag deel van uit te maken en zo ben ik begonnen met het inrichten van de ervaarwoning. 

Toen de woning eenmaal klaar was besloten wij elke vrijdag een koffieochtend te organiseren, waarbij bezoekers laagdrempelig konden langskomen voor een rondleiding door de woning. Dit werd een succes en doe ik nog altijd heel graag. Tevens mochten wij als bewoners aan de Steenhouwersgaarde het eerste jaar ook gratis apparaten thuis uittesten en onze ervaringen delen. Ik ontving de robotstofzuiger, het sensorsysteem waarmee ik mijn hartritme, slaap en voedingspatroon kan controleren en de deurspion.

Samen met een aantal andere ambassadeurs maak ik ook deel uit van de Digigroep, welke is opgericht om mensen om te leren gaan met hun smartphone, tablet, laptop en andere digitale apparatement. Dit is een goed voorbeeld van hoe laagdrempelig, gezellig en leerzaam iZi is, met het oog op nu en in de toekomst.

lees verder
Kleine foto van Bea Oedai
Bea Oedaiambassadeur

Mijn naam is Kathleen. Ik ben 55 jaar en heb vanaf mijn 16e strijd met diabetes type 1. Ik heb hierdoor complicaties opgelopen en ben uiteindelijk naar meerdere operaties volledig blind geworden.

Er zijn een aantal hulpmiddelen die mij helpen in het dagelijks leven. Een van de belangrijkste is mijn i Phone 11, met diverse apps die mij ondersteunen. Bijvoorbeeld Libra link. Er wordt een kleine sensor in mijn arm geschoten die daar 14 dagen in zit. Doormiddel van de Libra Link app kan ik de gehele dag de bloedsuikers controleren. Dat gebeurt via de VoiceOver in mijn mobiel.

Verder kan ik op mijn mobiel gebruik maken van een app die bijv kleuren bepaald, boeken voorleest en andere informatie opzoeken.

lees verder
Foto van Kathleen
Katleenambassadeur
Eve vertelt hoe een smartwatch haar helpt bij dagelijkse dingen als telefoneren en afspraken nakomen.

Ik ben Eve, 61 jaar en ik heb ervaring met de smartwatch. Ik ben een beetje doof. De smartwatch helpt mij bij afspraken nakomen en telefoneren. Ik sta er zeker voor open om andere dingen te proberen. Technologie kan er voor zorgen dat ik gemakkelijker dingen zelf kan doen en onthouden.

lees verder
Ervaringsdeskundige Eve
Eveambassadeur

Ik ben Valerie en ik ben 28 jaar. Sinds mijn geboorte heb ik een lichamelijke beperking: Cerebrale Parese. Er is dan sprake van spasticiteit. Bij mij uit het zich in aanspanningen en trillingen van binnen en soms een beweging die ik niet onder controle heb, oftewel een spasme.

Ik maak veel gebruik van afstandsbedieningen voor verschillende toepassingen. Bijvoorbeeld een afstandsbediening waarmee ik een lamp aan en uit kan zetten zonder dat ik naar de lamp toe hoef.In de slaapkamer heb ik een gordijn die ik elektrisch kan bedienen met een afstandsbediening. Hierdoor kan ik zelfstandig dit gordijn openen en dichtdoen. 

Ook heb ik een elektrisch bedienbare voordeur en achterdeur. Door middel van een druk op een afstandsbediening kan ik de deur openen. Zo kan ik zelfstandig mijn huis in en uit.

lees verder
Foto van Valerie
Valerieambassadeur

Ik ben Coen en heb altijd met veel plezier gewerkt als beheerder van stafkaarten en luchtfoto’s. Daarnaast ben ik al ruim 60 jaar lid van de Haagse watervrienden, waar ik allerlei verschillende functies heb bekleed. Inmiddels ben ik erelid en ben ik beloond met de erepenning van de Gemeente Den Haag. Ook heb ik 25 jaar in het bestuur gezeten van de vrienden van Huize Westhof. Je kan dus wel zeggen dat ik actief betrokken ben geweest bij verschillende organisaties. Toen het team van iZi een aantal jaar geleden voor de deur stond, vond mijn vrouw dit dan ook direct wat voor mij. Kort daarna werd mijn vrouw ziek, waardoor ik even ben afgehaakt maar nu ben ik weer actief en met veel enthousiasme betrokken bij dit project!

lees verder
Klein foto van Coen de Leth
Coen de Lethambassadeur

Ik ben Sanne en vanaf kleins af aan gebruik ik al technologische hulpmiddelen om zo zelfstandig mogelijk te leven. De hulpmiddelen geven mij vrijheid en zekerheid. Zo gebruik ik elke dag mijn Apple Watch waarmee ik in een handomdraai mijn lampen aan en uit kan doen, gordijnen kan openen en sluiten. Daarnaast vind ik het een fijn idee dat mijn Apple Watch alarm slaat als ik zou vallen. Als je twijfel over technologische hulpmiddelen zou ik zeggen, probeer het eens uit en kijk wat het jou oplevert!

lees verder
Foto van Sanne
Sanneambassadeur

6 jaar geleden werd aan mij, Wim Baanen, gevraagd om mee te praten over het opzetten van een woning met technologieen die eraan bijdragen dat ouderen langer thuis kunnen wonen. Als ouderen langer, prettiger en veiliger thuis kunnen wonen en ik dus ook, dan wil ik daar natuurlijk graag aan bijdragen. Daarom ben ik begonnen als vrijwillger en werd ik later ambassadeur en dit doe ik nog altijd met plezier.

Zelf woon ik in een ouderenwoning van Haag Wonen, waar ik ooit met mijn vrouw ben komen wonen. Zij overleedt in 2015, een pijn die nooit weg zal gaan. Vroeger werkte ik als bedrijfsleider bij een autodealer en tegenwoordig kun je mij vaak vinden in mijn fijne volkstuin of aan mijn keukentafel waar ik histortische, houten modelbootjes bouw. Ik hoop dat ik dit alles nog vele jaren mag doen, wellicht ondersteunt door de technologie waar ik via iZi kennis mee heb mogen maken.

lees verder
Kleine foto van Wim Baanen
Wim Baanenambassadeur
Tineke van Werven, beleidsmedewerker bij Voorall spreekt in deze video met 2 ervaringsdeskundigen.

Gomer is mijn naam, ik ben 35 jaar en sinds mijn 2e geboortejaar doof. Door mijn hele leven heen ben ik intensief bezig met gebarentaal en dovencultuur en kom ik op bijna dagelijks basis dove vrienden tegen. Daarnaast reis ik vaak in Nederland gebruiken we Nederlands Gebarentaal, maar in het buitenland International Signs.

Thuis en buiten maak ik gebruik van verschillende hulpmiddelen. Mocht er aan de deur gebeld worden dan krijg ik een notificatie op mijn telefoon via Bellman&Symfon Belsysteem. Deze herkent het belgeluid en laat mij dan weten dat er iemand voor de deur staat. Zo voorkom ik dat ik postpakketjes mis.

Wanneer ik afspraken heb met mensen die geen gebarentaal kunnen, beschik ik over twee mogelijkheden: gebarentolk of spraak-naar-tekst app. Het kan voorkomen dat ik geen gebarentolk tot mijn beschikking heb, bijvoorbeeld in drukke periodes, dan zet ik deze app in. Het kan via mijn iPhone of iPad gaan waarbij ik gebruikmaak van de microfoon, met de microfoon kan spraak luid en duidelijk worden verstaan en dus correct in tekst worden omgezet. Ik typ dan terug via mijn laptop of telefoon.

Muziek is een belangrijk element in mijn leven, want het brengt zoveel vreugde en plezier bij mij naar boven. Muziek kan ik voelen dankzij Woojer Edge of Woojer Strap, deze zet muziektonen om in bass. Bass is dan een lage toon die heel goed voelbaar is, zo kan ik er leuk mee dansen. In de toekomst hoop ik op een AR-bril zodat ik via ondertiteling informatie uit de buitenwereld kan volgen en signalen visueel kan herkennen. Ik zie dus veel mogelijkheden op gebied van technologie. Ben je nieuwsgierig geworden naar de vele mogelijkheden van de AR-bril, kijk dan op: https://artlabs.ai/blog/the-best-smart-glasses-and-ar-specs-of-2021/

lees verder
Foto van Gome aan het kitesurfen
Gomerambassadeur

Het is alweer 6 jaar geleden dat ik gevraagd werd om mee te doen met een project gericht op ouderen die langer thuis willen blijven wonen. Ik vind het erg leuk om anderen rond te leiden door een huis met allerlei moderne snufjes en enthousiast te maken over wat technologie voor hen kan betekenen. Zelf heb ik al vele nieuwe hulp-producten voorbij zien komen en ik hoop dat ik nog lang onderdeel mag uitmaken van dit iZi project.

lees verder
Kleine foto van Jan Buijs
Jan Buijsambassadeur